Η συνέχεια της αλλαγής της ώρας στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η αλλαγή της ώρας θα συνεχιστεί κανονικά. Το 2024, θα γίνει τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου. Έτσι, στις 04:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα επιστρέψουν μία ώρα πίσω.

Η υπουργική ανακοίνωση αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1932 δοκιμαστικά, από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου. Το μέτρο αυτό έχει ως κύριο πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της θερινής ώρας, εκμεταλλευόμενοι το φως της ημέρας.

Από τη δεκαετία του ’70, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική, προς όφελος της βέλτιστης αξιοποίησης του φυσικού φωτός. Από το 1996 έχει καθ established μία ομοιόμορφη ευρωπαϊκή ρύθμιση, η οποία προϋποθέτει την αλλαγή της ώρας την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Ωστόσο, η αλλαγή της ώρας έχει συναντήσει αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια. Κριτικοί της διαδικασίας αναφέρονται σε έρευνες που συνδέουν την αλλαγή αυτή με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοαγγειακές ή ανοσολογικές παθήσεις, λόγω των επιπτώσεων στον βιολογικό κύκλο. Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχει πια ορατή οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

Πηγή: newsbomb.gr