Σύμφωνα με την Τόνια Νικολαΐδη, Θετική Ψυχολόγο BSc., MSc. και Εκπαιδεύτρια Ενσυνειδητότητας, η νοημοσύνη δεν περιορίζεται μόνο στην γνωστική ικανότητα (IQ), αλλά περιλαμβάνει και άλλες πτυχές. «Ένας από αυτούς είναι το «EQ», δηλαδή η συναισθηματική νοημοσύνη. Πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του ώστε να μπορεί να κινητοποιείται προς τους στόχους του με έλεγχο στην παρορμητικότητα», επισημαίνει.
Σήμερα, όμως, η κοινωνία μας είναι συναισθηματικά ανάπηρη. «Όλες οι δυτικές κοινωνίες εστιάζουν στη γνωστική μάθηση, παραμελώντας τη συναισθηματική διάσταση, την οποία τελικά καταπιέζουν μέσα στους αιώνες», προσθέτει η ψυχολόγος. Ωστόσο, τα συναισθήματά μας δεν έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχουν, αλλά βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση, καθώς δεν τους δίνουμε την προσοχή που χρειάζονται.
Όσον αφορά την οικογένεια, αν και παίζει σημαντικό ρόλο, δεν ευθύνεται αποκλειστικά για την εξέλιξη των παιδιών. Η σύγχρονη οικογένεια συχνά δεν διαθέτει τον χρόνο που απαιτείται για να διδάξει την συναισθηματική νοημοσύνη, μιας και οι γονείς δεν γνωρίζουν απαραίτητα πώς να το κάνουν. Η Τόνια Νικολαΐδη επισημαίνει ότι αν επέλθει αυτή η διαφοροποίηση στη σκέψη και την εκπαίδευση, τότε τα οφέλη θα είναι καθοριστικά.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι θεμέλιος λίθος της ψυχικής ανθεκτικότητας. Η αναγνώριση των δυνάμεων και αδυναμιών μας μας προετοιμάζει να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Η αλλαγή απαιτεί χρόνο, αλλά αν προγράμματα συναισθηματικής νοημοσύνης ενταχθούν στο σχολικό σύστημα, οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς σε 10-12 χρόνια.
Πηγή: newsbomb.gr