Η Σημαντική Αλλαγή Ώρας για το 2024 και οι Επιπτώσεις της στην Ενέργεια
Η αλλαγή της ώρας, η οποία εφαρμόζεται και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία από το 1976, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια. Οι αντίπαλοι του μέτρου αναφέρουν επιστημονικές μελέτες που το συνδέουν με προβλήματα της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω των επιδράσεων που έχει στη συνήθεια του βιολογικού ρολογιού, ενώ υποστηρίζουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι πλέον εμφανής.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ότι το μέτρο της αλλαγής της ώρας θα συνεχιστεί κανονικά. Η αλλαγή για το 2024 προγραμματίζεται για τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου, όταν οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω από τις 04:00 στις 03:00. Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου, «την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ 19/01/2001».

Η εφαρμογή της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα ξεκίνησε δοκιμαστικά το 1932, με τη μετακίνηση των ρολογιών μία ώρα μπροστά από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου. Ο κύριος στόχος αυτής της πρακτικής είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, προκειμένου να αξιοποιούμε το φυσικό φως του ήλιου, και κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας εκτιμάται ότι εξοικονομούνται συνολικά 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Από το 1996 υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση, που προβλέπει την αλλαγή της ώρας την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Πηγή: newsbomb.gr