Η Εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη και η Αναμονή για τις Νέες Ταυτότητες
Με την έλευση του Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) στο τέλος του έτους, αναμένεται να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ταυτοποίησης των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Ο νέος αριθμός θα αποτυπωθεί στις νέες ταυτότητες και θα αντικαταστήσει υφιστάμενους αριθμούς πιστοποίησης, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Αυτή η μετάβαση προγραμματίζεται να απλοποιήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Η εμφάνιση του ΠΑ, ωστόσο, έχει καθυστερήσει σχεδόν ένα χρόνο, καθώς οι προγραμματισμένες πρεμιέρες του έχουν αναβληθεί τρεις φορές κατά την τελευταία χρονιά. Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε σοβαρές παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με το περιεχόμενο των νέων ταυτοτήτων. Μάλιστα, πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γεγονός που καθόρισε το πλαίσιο για την αναγκαία προσαρμογή.

Προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του ΠΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις και προσαρμογές, εναρμονιζόμενο με τις οδηγίες της ΑΠΔΠΧ. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε ότι οι απαιτούμενες αλλαγές αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός τριμήνου, καθώς απομένουν ελάχιστες τυπικές και τεχνικές διαδικασίες.

Πηγή: newsbomb.gr