«Η Απελευθέρωση της Αθήνας και οι Ελπίδες της Μετακατοχής»
12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν μια ηλιόλουστη Πέμπτη όταν οι καμπάνες των εκκλησιών στην Αθήνα άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να γιορτάσει την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή. Οι τελευταίοι στρατιώτες, Γερμανοί και Βούλγαροι, αποχώρησαν από την ηπειρωτική Ελλάδα έως τις 3 Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων ξεκίνησε λίγους μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, με την αποβίβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Εκείνη τη στιγμή, οι Σοβιετικοί προχωρούσαν προς την ανατολή και οι ημέρες της Ναζιστικής Γερμανίας φαίνονταν μετρημένες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής για την απελευθέρωση, οι πολιτικές διαβουλεύσεις σχετικά με τη μετακατοχική κατάσταση εντάθηκαν. Οι Γερμανοί έψαχναν τρόπους για μια ασφαλή αποχώρηση, ενώ η ελληνική εξόριστη κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου ετοίμαζε το έδαφος για την επιστροφή της. Οι συμφωνίες Λιβάνου και Καζέρτας έδωσαν τη δυνατότητα στις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ να ενταχθούν υπό την εξουσία της κυβέρνησης.

Στις 11 Οκτωβρίου, οι Γερμανοί ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από την Αθήνα. Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, οι εναπομείναντες στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου ο στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι κατέθεσε στεφάνι. Λίγο αργότερα, ένας Γερμανός στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη, σηματοδοτώντας το τέλος της κατοχής.

Η Αθήνα γέμισε από κόσμο που πανηγύριζε. Χιλιάδες κάτοικοι αντάλλασσαν αγκαλιές και αναφωνούσαν «Χριστός Ανέστη», δείχνοντας τη χαρά τους για την ελευθερία που κερδήθηκε μετά από τριάμισι χρόνια. Οι ημέρες τους αυτές ήταν γεμάτες με ενθουσιασμό και ελπίδα.

Μέχρι την άφιξη της κυβέρνησης στην Αθήνα, τις επόμενες έξι ημέρες, την εξουσία ασκούσε μια τριμελής επιτροπή. Δυνάμεις του βρετανικού στρατού, υπό τον αντιστράτηγο Ρόναλντ Σκόμπι, αφίχθησαν στην πρωτεύουσα και έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό.

Στις 18 Οκτωβρίου, ο Γεώργιος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του έφτασαν στην Αθήνα. Σε συγκινητική τελετή, ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη και μίλησε στο πλήθος στην πλατεία Συντάγματος. Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη ομιλία, εξέθεσε τις προθέσεις της κυβέρνησής του, τονίζοντας την ανάγκη για αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και τιμωρία των συνεργατών των κατακτητών.

Δυστυχώς, οι χαρές για την απελευθέρωση δεν κράτησαν για πολύ. Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι δρόμοι της Αθήνας θα αντηχήσουν ξανά από πολεμικούς ήχους, αυτή τη φορά με αδελφούς να συγκρούονται.

Πηγή: newsbomb.gr