Ο Κωνσταντακόπουλος επεξηγεί ότι, μέσα από τη συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν εξασφαλιστεί δυο χρηματοδοτήσεις για έργα που επικεντρώνονται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την προστασία του βουνού, με την εγκατάσταση παρατηρητηρίων για την πυρανίχνευση, ώστε να διασφαλιστεί η παρακολούθηση κατά την αντιπυρική περίοδο και η έγκαιρη ανίχνευση πιθανών πυρκαγιών.
Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δράσεων αναψυχής και πεζοπορίας στο Παναχαϊκό όρος. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντακόπουλο, θα δημιουργηθούν τρεις χώροι δασικής αναψυχής σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να φτάνουν σε περίπου 20 λεπτά από την Πάτρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθεί και ένα δίκτυο 16 πεζοπορικών διαδρομών, συνολικού μήκους 78 χιλιομέτρων, που θα περιλαμβάνει σήμανση, τεχνικές βελτιώσεις και καθαρισμό.
«Αυτά τα μονοπάτια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα από όλους, συμπεριλαμβανομένων των ορειβατικών συλλόγων και των πεζοπόρων», τονίζει ο Κωνσταντινίδης. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών, ενώ θα υπάρξουν και βελτιώσεις, όπως κουπαστές και γεφυράκια σε σημεία με κινδύνους.
Ο τρίτος αξονας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό, το κέντρο πληροφόρησης στο Πουρναρόκαστρο θα ανακατασκευαστεί με σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό. Επίσης, θα δημιουργηθεί κινητή έκθεση για την περιοχή Natura 2000, προκειμένου να προωθηθούν οι ομορφιές του Παναχαϊκού, καθώς και νέα πληροφοριακό υλικό.
Η διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες και η επιλογή των χώρων αναψυχής με βάση τις κατευθύνσεις των αρμόδιων φορέων είναι κρίσιμη για την επιτυχία των έργων. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος τονίζει την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές, εάν αγνοούν την ποιότητα της επισκεψιμότητας, μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα.
Πηγή: newsbomb.gr