Εξέταση των Κινδύνων στο Φαράγγι της Σαμαριάς και Η Συντήρηση του Μονοπατιού
Το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των δεδομένων από τους εμπειρογνώμονες. Η επίγεια και εναέρια αυτοψία γίνονται υπό την καθοδήγηση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και του ΟΦΥΠΕΚΑ, ειδικά στην περιοχή των Πόρτες, όπου το μονοπάτι φτάνει μόλις τα τρία μέτρα πλάτος και περιβάλλεται από βράχια ύψους άνω των 100 μέτρων.

Σκοπός της αυτοψίας είναι να εντοπιστούν τα αίτια πίσω από την πρόσφατη αποκόλληση βράχου, ενώ οι ειδικοί αναμένουν να αναπτύξουν σχέδιο συντήρησης του μονοπατιού. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς η μορφολογία της περιοχής καθιστά τις τεχνικές παρεμβάσεις αντιστήριξης περίπλοκες, και ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης ΕΑΓΜΕ, Γιάννης Μιχαλάκης, ανέφερε ότι οι ασταθείς σχιστολιθικοί σχηματισμοί αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τους επισκέπτες.

Ο δασολόγος Ιωάννης Φωτάκης επισήμανε την ανησυχία για τα ατυχήματα, ειδικότερα κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, που συνήθως συνοδεύεται από βίαιες ρήξεις στα πετρώματα λόγω των μεταβολών της θερμοκρασίας. Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο που προκαλεί ο Εθνικός Δρυμός, αναγνωρίζοντας ότι τα ατυχήματα είναι συχνά.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης, προσθέτοντας ότι το θέμα μπορεί να μελετηθεί εκ νέου από ειδικούς μηχανικούς στο μέλλον. Πηγή: newsbomb.gr