«Δικαστική Διαμάχη για τις Κατηγορίες Αποκλεισμού στην Αιμοδοσία»
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέτασε την υπόθεση σχετική με το έντυπο «ιστορικό αιμοδοσίας». Έξι πανελλήνια Σωματεία που εκπροσωπούν άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία επενέβησαν με προσφυγή, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας της 10.1.2022. Αυτή η απόφαση καθορίζει το περιεχόμενο του εντύπου «ιστορικό αιμοδοσίας», το οποίο περιλαμβάνει τις κατηγορίες ατόμων που αποκλείονται ή αντενδείκνυται να δώσουν αίμα.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία. Η προσφυγή τους εστιάζει στο γεγονός ότι οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο ιστορικό του αιμοδότη δεν αναφέρονται στις περιπτώσεις ατόμων που έχουν έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, καθώς και σε εκείνα που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών την τελευταία δεκαετία.

Τα Σωματεία επισημαίνουν ότι οι τροποποιήσεις στην αίτηση του αιμοδότη αποκλίνουν από τη γνωμοδότηση της 5μελούς συμβουλευτικής επιτροπής αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: newsbomb.gr