Διεκδίκηση αυξήσεων και προειδοποιητική απεργία στην ακτοπλοΐα για το 2025
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025 στην ακτοπλοΐα, με τις προτάσεις τους να περιλαμβάνουν αυξήσεις 12%. Η Εκτελεστική Επιτροπή της οργάνωσης αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή Εξωδίκων για την κήρυξη 48ωρης Πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας, προγραμματισμένη για την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Σημαντική είναι η ενημέρωση ότι η συνάντηση μεταξύ των Διοικήσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και της ΠΝΟ δεν κατέληξε σε συμφωνία, λόγω της “αδιάλλακτης στάσης” της εργοδοσίας. Η ΠΝΟ αναφέρει ότι η εργοδοσία αντέτεινε μόλις 3% αύξηση για το 2025, αντί του 12% που ζητούσε η Ομοσπονδία, και δεν δέχτηκαν να συζητήσουν κι άλλα σημαντικά ζητήματα.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει επίσης την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών και τα 150.000.000 ευρώ που λαμβάνουν ετησίως από το Κρατικό ταμείο για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, καθώς και τα σχέδια της Κυβέρνησης για ανανέωση του στόλου τους στο πλαίσιο της μετάβασης στη πράσινη ναυτιλία. Ένας επιπλέον παράγοντας ανησυχίας είναι το σχέδιο νόμου 41/50, το οποίο θα οδηγήσει στο τέλος Οκτωβρίου σε απολύσεις του 50% του ξενοδοχειακού προσωπικού, χωρίς αποζημίωση.

Επι πλέον, η ΠΝΟ επισημαίνει ότι οι αλλαγές στο 4μηνο δρομολόγησης των ταχυπλόων έχουν σημαντική επίδραση στους εργαζόμενους, πολλούς από τους οποίους καθιστούν “εποχιακούς ναυτεργάτες”.

Πηγή: newsbomb.gr