Διεκδικήσεις για μια Υγειονομική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διοργανώνουν πανελλαδική κινητοποίηση, διεκδικώντας βασικά αιτήματα όπως μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινα ωράρια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους. Οι συγκεντρωμένοι θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της δημόσιας υγείας, οι οποίες πηγάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του συστήματος. Στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις, που υπογραμμίζουν την κρίση που διανύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απογοητευτική, με την ΟΕΝΓΕ να περιγράφει συνθήκες «τριτοκοσμικές» μετά από γενικές εφημερίες, ενώ αναφέρονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, υπερεφημέρευση, και απλήρωτες υπερωρίες. Οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ από την τσέπη τους ενώ οι τιμές των φαρμάκων έχουν αυξηθεί έως και 480%.

«Το χαμηλότατο ύψος των δημοσίων δαπανών υγείας, που ανέρχεται στο 5,5% του ΑΕΠ, αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών φθάνει το 7,5% του ΑΕΠ.

Πηγή: newsbomb.gr