Ασφαλής Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Υπολογιστών: Οδηγίες από την ΕΥΠ
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει εκδώσει τρία ξεχωριστά εγχειρίδια με στόχο την ασφαλή χρήση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών. Με την πρωτοβουλία αυτή, επικεντρώνεται στην προστασία ευαίσθητων πληροφοριών και δεδομένων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

Η ΕΥΠ παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι ένα smartphone μπορεί να έχει παραβιαστεί. Αυτές περιλαμβάνουν την εμφάνιση αναδυόμενων παραθύρων με διαφημίσεις, ύποπτα μηνύματα και κλήσεις από αγνώστους, ασυνήθη χρήση δεδομένων, καθώς και ξαφνική και έντονη απώλεια μπαταρίας ή υπερθέρμανση της συσκευής. Μείωση απόδοσης και αλλαγές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις άδειες χρήσης της κάμερας ή του μικροφώνου, καθώς και ασυνήθιστες χρεώσεις στον λογαριασμό, είναι επίσης σημάδια προσοχής.

Για την ασφάλεια της επικοινωνίας, η ΕΥΠ προτείνει την επανεκκίνηση του κινητού τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ειδικά κατά τη διάρκεια συναντήσεων που περιλαμβάνουν ευαίσθητες πληροφορίες. Επιπλέον, συνιστά να διατηρείται το κινητό σε απόσταση κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων και να αποφεύγεται η φόρτιση σε δημόσιους χώρους, όπου οι θύρες USB μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.

Επιπλέον, οι χρήστες θα πρέπει να διαγράφουν το ιστορικό τους κάθε δύο ημέρες και να αποφεύγουν τη σύνδεση των λογαριασμών τους σε google και apple id από πολλές συσκευές. Η ενεργητική παρακολούθηση των ρυθμίσεων ιδιωτικότητας στις συσκευές και η περιορισμένη πρόσβαση σε κάμερα και μικρόφωνο από τις εφαρμογές είναι επίσης θεμελιώδεις πρακτικές που συμβάλλουν στην ασφάλεια.

Πηγή: newsbomb.gr