«Ανησυχία στους Ψαράδες για την Αυξανόμενη Παρουσία του Τοξικού Λαγοκέφαλου»
Προβληματισμός δημιουργείται στους αλιείς από την αυξανόμενη παρουσία του τοξικού λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες. Στις Αγκαθωπες της Σύρου, ένας Συριανός ψαράς, σύμφωνα με το cyclades24.gr, έχει αλιεύσει 19 λαγοκέφαλους σε μόλις δύο εβδομάδες, κάτι που έχει ανησυχήσει αρκετούς.

Ο λαγοκέφαλος, γνωστός και ως lagocephalus sceleratus, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην ανατολική Μεσόγειο το 2003 και πλέον έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες. Το συγκεκριμένο είδος είναι επικίνδυνο για την τοπική πανίδα, αλλά και για τον άνθρωπο. Η τετροδοτοξίνη, που παράγεται από τον λαγοκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως μυϊκή παράλυση και μπλοκάρισμα του νευρικού συστήματος, με δυνατότητα θανατηφόρας κατάληξης.

Οι ερασιτέχνες ψαράδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο ψάρι ή δεν είναι ενημερωμένοι για την επικινδυνότητά του. Ο λαγοκέφαλος ανήκει σε μια ομάδα ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών που έχουν εισαχθεί στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και είναι γνωστοί ως «Λεσεψιανά», προς τιμήν του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ.

Για να μπορέσουν οι ψαράδες να αναγνωρίσουν τον λαγοκέφαλο, πρέπει να προσέξουν τα χαρακτηριστικά του: το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί με μαύρες βούλες, έχει κεφάλι που μοιάζει με του λαγού και διαθέτει κοφτερά δόντια, ενώ φουσκώνει όταν νιώθει απειλή.

Πηγή: newsbomb.gr