Αναστάτωση στους Σιδηροδρόμους της Ελλάδας μετά από περιστατικό με τρένο στο Μετρό
Στις 9 Οκτωβρίου, σημειώθηκε ένα σοβαρό περιστατικό που προκάλεσε αναστάτωση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, όταν συρμός του Προαστιακού βρέθηκε να εισέρχεται σε σήραγγα του μετρό. Το λάθος προκλήθηκε όταν ο μηχανοδηγός έλαβε εσφαλμένη εντολή να κατευθυνθεί προς λάθος γραμμή στη Δουκίσσης Πλακεντίας. Παρόλα αυτά, ο μηχανοδηγός αντεπεξήλθε γρήγορα και μετά από αποτυχία επικοινωνίας με τον σταθμάρχη, μείωσε ταχύτητα για να προλάβει την κατάσταση, αναγκαζόμενος τελικά να κάνει οπισθοπορεία τουλάχιστον 300 μέτρων.

Ο Υπεύθυνος Τύπου του ΟΣΕ, Φάνης Ζώης, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr ότι δεν υπήρχε κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος καθώς οι γραμμές είναι διπλές και τα τρένα κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Τόνισε ότι, αν και υπήρξε σφάλμα του σταθμάρχη, ο μηχανοδηγός ενήργησε σωστά, αποφεύγοντας μια επικίνδυνη κατάσταση.

Η εκπρόσωπος της ΣΤΑΣΥ, Γωγώ Τάγκα, δήλωσε ότι το περιστατικό δεν τους αφορά, καθώς επρόκειτο για συρμό του Προαστιακού και όχι για τρένο του μετρό. Για την ώρα, δεν θα προχωρήσουν σε σχόλια σχετικά με το γεγονός. Το περιστατικό καταγράφηκε σε έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, το οποίο υποβλήθηκε στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και στον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Ατυχημάτων.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στις 13 Σεπτεμβρίου, σχεδόν συνέβη μια μετωπική σύγκρουση τρένων, όταν οι αμαξοστοιχίες 1210 και 1307 πλησίασαν σε αντίθετες κατευθύνσεις λόγω λανθασμένων εντολών από τους σταθμούς. Η σύγκρουση αποφεύχθηκε χάρη στην προσεκτική παρατήρηση του μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας 1210, του οποίου η άμεση αντίδραση απέτρεψε τη τραγωδία.

Σημειώνεται ότι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας 1210 είχε προηγουμένως δεχθεί κριτική από το Υπουργείο Μεταφορών σχετικά με παραβίαση σηματοδότη, γεγονός που καθιστά τη δράση του ακόμη πιο αξιοσημείωτη.

Πηγή: newsbomb.gr