Αλλαγή του παλιού ροζ διπλώματος οδήγησης και οι νέες διαδικασίες έκδοσης
Το παλιό ροζ δίπλωμα οδήγησης παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2033 και μέχρι την ηλικία των 65 ετών του οδηγού. Οι διαδικασίες για την έκδοση του νέου διπλώματος είναι δύο: ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας gov.gr και δια ζώσης για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, σε ΚΕΠ ή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Για την ηλεκτρονική διαδικασία μέσω του gov.gr, ο οδηγός πρέπει να συμπληρώσει τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, να επισυνάψει φωτογραφία και δείγμα υπογραφής (παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto), να πληρώσει το κατάλληλο παράβολο (η εφαρμογή οδηγεί στην έκδοση και πληρωμή του) και να συμπληρώσει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και το τηλέφωνό του. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα λάβει ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Αντίστοιχα, για τη δια ζώσης διαδικασία, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία περιλαμβάνουν: αίτηση αλλαγής παλιού διπλώματος, απλή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου χωρίς γυαλιά (διαστάσεων 4×6 εκ.), και ένα e-παράβολο των 30 ευρώ για την εκτύπωση του νέου διπλώματος.

Το νέο τύπου δίπλωμα οδήγησης έχει διάρκεια ισχύος 15 ετών για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ, με ανανέωση κάθε 15 χρόνια μέχρι τα 65. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες (C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε), το νέο δίπλωμα ισχύει για 5 χρόνια, με υποχρέωση ανανέωσης κάθε 5 χρόνια έως το 65ο έτος. Μετά την ηλικία αυτή, η ισχύς όλων των κατηγοριών διπλωμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 χρόνια, ανάλογα με την ημερομηνία επιτυχούς εξέτασης προσόντων ή ανανέωσης.

Πηγή: newsbomb.gr