Αλλαγή ώρας το 2024 στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου
Η αλλαγή της ώρας για το έτος 2024 έχει προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου. Στις 04:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, δηλαδή από τις 04:00 στις 03:00 π.μ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η εφαρμογή της θερινής ώρας θα λήξει εκείνη την ημέρα. Οι δράσεις αυτές διέπονται από την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά τις διατάξεις για τη θερινή ώρα.

Η αλλαγή ώρας έχει ως κύριο πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας, με υπολογισμούς να δείχνουν ότι κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας καλύτερα το φως του ήλιου. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε στη δεκαετία του ’70, κατά την διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, με σκοπό την καλύτερη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία την Άνοιξη μετακινούμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, για να επωφεληθούμε από το φως της ημέρας, ενώ το Φθινόπωρο επαναφέρουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω.

Πηγή: newsbomb.gr