Η εφαρμογή της αλλαγής ώρας αποσκοπεί κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας, αναμένεται εξοικονόμηση περίπου 210 ωρών ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας καλύτερα το φυσικό φως της ημέρας. Η ιδέα προήλθε τη δεκαετία του ’70, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τον ήλιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1932, σε δοκιμαστική βάση, από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, με τα ρολόγια να τίθενται μία ώρα μπροστά. Από το 1996 υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση, όπου την Άνοιξη οι δείκτες γυρίζουν μία ώρα μπροστά και το Φθινόπωρο επιστρέφουν μία ώρα πίσω.
Ωστόσο, η αλλαγή της ώρας έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πολλοί επικριτές αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιοαγγειακές και ανοσοποιητικές ασθένειες. Επιπλέον, οι σύγχρονες έρευνες υποδεικνύουν ότι δεν παρατηρείται ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα διατήρησης του μέτρου.
Πηγή: newsbomb.gr