Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εκτιμάται ότι εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως του ήλιου. Η αρχή της αλλαγής ώρας καθιερώθηκε κατά τη δεκαετία του ’70, εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης, με τις ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να αξιοποιήσουν το φως της ημέρας καλύτερα.
Από το 1996, έχει εφαρμοστεί μια ενιαία πανευρωπαϊκή ρύθμιση που προβλέπει ότι την Άνοιξη οι δείκτες των ρολογιών γυρίζουν μία ώρα μπροστά για να εκμεταλλευτούμε το φως του ήλιου επιπλέον, ενώ το Φθινόπωρο επιστρέφουν μία ώρα πίσω.
Στην Ελλάδα, η εφαρμογή της αλλαγής ώρας ξεκίνησε δοκιμαστικά το 1932, με τα ρολόγια να είναι μπροστά μία ώρα από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.
Ωστόσο, η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικότερα, οι επικριτές του μέτρου αναφέρουν επιστημονικές μελέτες που συνδέουν την αλλαγή ώρας με προβλήματα στο καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω της διαταραχής του βιολογικού κύκλου. Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν ότι η αναμενόμενη εξοικονόμηση ενέργειας δεν παρατηρείται πια.
Πηγή: newsbomb.gr