Αγρότες σε Απόγνωση από Λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με Επιδοτήσεις
Χιλιάδες αγρότες εκφράζουν την απογοήτευσή τους από το νέο λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο έχει προκαλέσει αναστάτωση και οικονομικές απώλειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο πληρωμών του Οκτωβρίου 2023, διαπιστώθηκε ότι οι επιδοτήσεις που έλαβαν ορισμένοι δικαιούχοι ήταν λανθασμένες, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να ζητά την επιστροφή χρημάτων, ακόμη και σε ύψη που φτάνουν χιλιάδες ευρώ.

Τα ποσά που ζητούνται ανέρχονται συνολικά σε 52,3 εκατ. ευρώ και αφορούν επιδοτήσεις του 2022 που καταβλήθηκαν λόγω σφάλματος του ανεξάρτητου τεχνικού συμβούλου. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σατολιάς, δήλωσε ότι οι πληρωμές αυτές αφορούν 196.083 δικαιούχους, των οποίων οι επιδοτήσεις υπολογίστηκαν με δεδομένα προηγούμενων ετών.

Τα στατιστικά στοιχεία που διέρρευσαν αναφέρουν ότι το 71% των περίπου 197.000 αγροτών (139.589 παραγωγοί) θα επιστρέψουν ποσά από 1 έως 250 ευρώ, ενώ 29.906 (15%) θα επιστρέψουν από 250 έως 500 ευρώ. Οι 169.495 αγρότες, που αναλογούν στο 86%, εντάσσονται στην κατηγορία των επιστροφών από 1 έως 500 ευρώ, ενώ 27.538 παραγωγοί (14%) καλούνται να επιστρέψουν ποσά από 501 έως 5.000 ευρώ.

Η ΕΘΕΑΣ έχει ήδη παρέμβει, ζητώντας συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να συζητηθεί το ζήτημα και έχει προτείνει την αναστολή της προθεσμίας επιστροφής έως τις 29 Οκτωβρίου 2024. Προτείνεται επίσης οι επιστροφές να γίνουν σε 5 ισόποσες δόσεις, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η οικονομική πίεση στους αγρότες.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ εξέφρασε την ανησυχία του για την κακή πορεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι η υπηρεσία έχει χάσει την αποστολή της, επιδεικνύοντας προχειρότητα και ασυνέπεια. Επίσης, ανέφερε ότι οι διαδικασίες καταβολής επιδοτήσεων έχουν καθυστερήσει φέτος, κάτι που επικαλύπτει την αξιοπιστία της διαδικασίας. Ο κ. Σατολιάς τόνισε την ανάγκη για άμεσους και καλούς ελέγχους, ώστε να διασφαλιστούν οι πληρωμές στους πραγματικούς δικαιούχους και να αποφεύγονται φαινόμενα κακοποίησης της διαδικασίας από επιτήδειους.

Πηγή: newsbomb.gr