Αυξημένος Κίνδυνος Πλημμυρών στην Ελλάδα τα Τελευταία 45 Χρόνια
Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει καταγραφεί να έχει υποστεί 70 θανατηφόρες πλημμύρες εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων, με 190 θύματα να είναι το αποτέλεσμα αυτών των καταστροφών. Η ομάδα Meteo του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρακολουθεί συστηματικά αυτά τα πλημμυρικά επεισόδια και αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στην κοινωνία.

Τα πορίσματα των ερευνών είναι ανησυχητικά, καθώς αποκαλύπτεται ότι οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Ξεχωριστά, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκαν οι μισοί από τους συνολικούς θανάτους της 45ετούς περιόδου. Ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς μήνες καταγράφεται το 60% των απωλειών, γεγονός που επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτής της εποχής.

Σύμφωνα με διαθέσιμα δημογραφικά δεδομένα, η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άνδρες (65%) και το 60% αυτών ήταν άνω των 45 ετών. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για ετοιμότητα, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου ο κίνδυνος για έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες είναι αυξημένος.

Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες και αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη αυξηθεί και υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω αύξησης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με πλημμύρες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα καιρικά επεισόδια που είχαν αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000, μπορείτε να επισκεφθείτε την σχετική ιστοσελίδα μας https://meteo.gr/weather_cases.cfm.

Πηγή: newsbomb.gr