Εκλογές 2023: Οι νέες δημοσκοπήσεις και η είδηση με τα αμερικανικά μαχητικά F-35

0
22

Με σημαντικό πλεονέκτημα φαίνεται ότι μπήκε στην προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, ενώ η είδηση για την έγκριση της πώλησης στη χώρα μας των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών F-35, ενισχύει την εικόνα του, ως ηγέτη ο οποίος έχει προτεραιότητα του την ασφάλεια της Ελλάδας.

Του Κώστα Πασίση

Η συγκεκριμένη ευνοϊκή εξέλιξη δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος κατά την περιοδεία του στην Κόρινθο, χαρακτήρισε σημαντική την αμερικανική απόφαση.

«Γνωρίζετε την κατάσταση στην οποία είχανε βρεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και χθες, μόλις χθες το Αμερικανικό Κογκρέσο πήρε μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση. Απελευθέρωσε και τυπικά, έδωσε την έγκρισή του για την απόκτηση από την πατρίδα μας, των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το «πράσινο» φως που άναψαν οι Αμερικανοί για τον ερχομό στην Ελλάδα των F-35, το 2033, όμως, στέλνει πολλαπλά σήματα.

Όπως επισημαίνεται η έγκριση της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και τον ειδικό της ρόλο, για τους εξής λόγους:

Πρώτον αναγνωρίζει το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τα περιβόητα F-35 είναι στρατηγικό όπλο του ΝΑΤΟ, που δίδεται μόνο σε ισχυρούς εταίρους των ΗΠΑ.

Δεύτερον αναβαθμίζει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και καθιστά την Ελλάδα μια περιφερειακή δύναμη.

Τρίτον ενδυναμώνει τον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, δίνοντάς μας πλεονέκτημα σε περίπτωση κρίσης.

Και τέταρτον αυξάνει τη συμβολή της χώρας μας στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ, καθώς τα F-35 θα ενταχθούν και θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η εν λόγω είδηση ταυτόχρονα προκάλεσε σοκ στην Τουρκία, η οποία ακόμη προσπαθεί να αναβαθμίσει και να αγοράσει νέα αεροσκάφη F-16.

Τούρκοι αναλυτές σχολιάζοντας την αμερικανική απόφαση επισήμαναν ότι τα F-35 αλλάζουν τις ισορροπίες υπέρ της Ελλάδας και η Τουρκία για πρώτη φορά μένει πίσω…

Υπενθυμίζεται ότι κομβικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την πώληση στην Ελλάδα των F-35 έπαιξε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος εκτίμησε ότι η στενή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αποτελεί μια ασπίδα που προσφέρει αποτρεπτική ισχύ στην Ελλάδα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τα καλά νέα, αυτή τη φορά για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήλθαν από δύο  δημοσκοπήσεις, που επιβεβαιώνουν και ενισχύουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου (Metron analysis) η ΝΔ συγκεντρώνει 41%, και 162 έδρες. Δηλαδή άνετη αυτοδυναμία, που είναι το βασικό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ 19,1% και 51 έδρες. Το  ΠΑΣΟΚ 11,7% και 32 έδρες.

Ακολουθούν το ΚΚΕ 7,6% (20 έδρες), η Ελληνική Λύση 4,4% (20 έδρες), η Πλεύση Ελευθερίας 4,8% (13 έδρες), Νίκη 3,8% (10 έδρες) και το ΜέΡΑ25 2,5%, που μένει εκτός βουλής.

Σχεδόν την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ παίζει χωρίς αντίπαλο, καθώς τα ποσοστά της ξεπερνούν το άθροισμα αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Μια επίσης ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι από τους δύο ισχυρούς πόλους μέχρι σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έμεινε μόνο ο ένας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακύλησε έχασε την αίγλη του και τη δύναμή του.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά.

Τέλος, η εν δυνάμει είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας και του κόμματος ΝΙΚΗ δείχνουν να αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στα λεγόμενα μικρά κόμματα…

Πηγή: thepresident.gr