Το μέλλον της Θεολογικής Σχολής Χάλκης και οι πρόσφατες εξελίξεις
Δημοσιεύματα από τον τουρκικό Τύπο αναφέρονται σε πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ο Πατριάρχης εξέφρασε την πίστη του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνοντας ότι οι προγραμματισμένες συνομιλίες με εκπροσώπους της Τουρκίας συνδέονται με την τεχνική προετοιμασία για το άνοιγμα της Σχολής.

Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τεκίν, έχει αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία ήταν πολιτική και ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης. «Έχουμε ολοκληρώσει την τεχνική προετοιμασία και την έχουμε υποβάλει. Σύντομα θα έχουμε μια τελική συνάντηση», δήλωσε ο Τεκίν.

Η ευρεία κυκλοφορία φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet αφιερώνει χώρους στο θέμα αυτό και θέτει το ερώτημα: «Θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή;». Παρόμοιες αναφορές έχουν δημοσιευτεί και σε άλλες εφημερίδες όπως η Dunya και η Yeni Cag.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε ότι μια διευρυμένη αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου θα επισκεφθεί την Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συνομιλίες σχετικά με την επαναλειτουργία. Επιπλέον, τόνισε τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την επαναλειτουργία της Σχολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Φαναρίου, εφόσον εγκριθεί η άδεια επαναλειτουργίας, η Σχολή θα μπορούσε να δέχεται τους πρώτους σπουδαστές της σε δύο χρόνια, υποθέτοντας ότι αντίκτυποι τεχνικοί παράγοντες και η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης προχωρήσουν ομαλά. Σημαντικές λεπτομέρειες όπως οι τρόποι εισαγωγής και η στελέχωση του προσωπικού παραμένουν εκκρεμείς.

Πηγή: newsbomb.gr