Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

0
52

Τον πρωταθλητισμό στην καινοτομία και την τεχνολογία αρχίζει η Θεσσαλονίκη, χάρη στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), όπως επισήμανε απόψε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία του φορέα, στη συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρείας και Τσιμισκή, στο κέντρο της πόλης. Όπως είπε, «μπορεί ο ρόλος της ΑΖΚ να ήταν παρεξηγημένος τα προηγούμενα χρόνια» και «να υπήρχαν απορίες για το έργο που παράγει», αλλά πλέον αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, τα πράγματα προχωρούν και η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει «βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της οικονομικής προόδου, που ωφελεί συνολικά μια χώρα».

«Η καινοτομία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση παραγωγικότητας και η αύξηση της παραγωγικότητας σε αύξηση μισθών και θέσεων εργασίας» σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι απόψε η Βόρεια Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ξεπερνώντας τις παγιωμένες αντιλήψεις του χθες. Ο κ. Καράογλου επισήμανε ακόμα ότι μπορεί τα νέα γραφεία της ΑΖΚ να μην έχουν τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά αντίστοιχων χώρων της Αμερικής ή της Βρετανίας, αλλά θα στεγάζουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να υποστηρίξει ανθρώπους, που παράγουν ιδιαίτερες ιδέες. «Θέλουμε η Αλεξάνδρεια Ζώνη θέλουμε να γίνει το σπίτι της καινοτομίας και της ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Με τη μεταφορά των υπηρεσιών της στις νέες εγκαταστάσεις, δεν τηρούμε απλώς μια προεκλογική δέσμευση, αλλά δίνουμε στον φορέα τη δυνατότητα να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία» πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Καράογλου και στην προώθηση της υλοποίησης του Τεχνολογικού Πάρκου Καινοτομίας 4ης Γενιάς, «Thess IΝΤΕC», του οποίου η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αποτελεί -όπως είπε- τον θεματοφύλακα. «Πρόκειται για πρωτοποριακό εγχείρημα, το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Γι’ αυτό υποστήριξα στις δηλώσεις που έκανα στα ΜΜΕ ότι για τη Βόρεια Ελλάδα το «Thess IΝΤΕC» είναι ότι το «Ελληνικό» για την Αθήνα. Στόχος μας είναι η λειτουργία του Πάρκου να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού του 2023 και δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η υλοποίηση του μπορεί να αλλάξει την οικονομική ιστορία της Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αναλογιστείτε ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, ενώ εντός πενταετίας η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέρχεται σε 432 εκατομμύρια ευρώ» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΖΚ, δρ Κυριάκος Λουφάκης, αναφέρθηκε στο αίσθημα ευθύνης που τον διακατέχει μετά και την απόκτηση των καινούργιων εγκαταστάσεων, αλλά και την παραχώρηση της έκτασης για τη δημιουργία του Thess INTEC. «Αισθάνομαι ότι ο σκοπός της ΑΖΚ είναι να μειώσει και γιατί όχι να αντιστρέψει το brain drain» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά της κέντρα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και «κάτι πρέπει να κάνουμε, ώστε να μείνει εδώ». Πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός ετέθη ήδη από την προηγούμενη διοίκηση (του υπουργείου) και, εξαίροντας τη συνδρομή του σημερινού υφυπουργού, Θεόδωρου Καράογλου, συμπλήρωσε ότι «αν αξίζουν μία φορά συγχαρητήρια σε όποιον αρχίζει κάτι, αξίζουν δύο και τρεις φορές σε όποιον το συνεχίζει και το προωθεί».

«Η Πολιτεία έκανε ο,τι έπρεπε να κάνει, σειρά μας τώρα να αποδείξουμε ότι αυτά που υποσχεθήκαμε μπορούμε να τα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι οι νέες εγκαταστάσεις της ΑΖΚ να αποτελέσουν κύτταρο δημιουργίας για τους νέους ανθρώπους, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Οι νέες εγκαταστάσεις της ΑΖΚ αναπτύσσονται σε τέσσερα λειτουργικά επίπεδα, εμβαδού περίπου 100 τετραγωνικών έκαστο, ενώ περιλαμβάνουν γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων, co-working space για νέους επιχειρηματίες κ.ά.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν βουλευτές, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Πάρις Μπίλλιας, οι πρόεδροι της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, του Τεχνολογικού Πάρκου, Νίκος Ευθυμιάδης, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, του Δικηγορικού Συλλόγου, Στάθης Κουτσοχήνας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνταντόπουλος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Κωστής Καγγελίδης και της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας κ.ά. Παρούσα ήταν και η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Πηγή: thepresident.gr