Ε.Ε.: Η διαδικασία κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας είναι συνέπεια της άρνησης της να απελευθερώσει τον Ο.Καβάλα

0
38

ΑΠΕ

Η έναρξη διαδικασίας «επί παραβάσει κατά της Τουρκίας είναι λογική συνέπεια της άρνησης της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρουν σε δήλωσή τους ο μόνιμος εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία Νάτσο Σάντσες Αμόρ  και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

«Λυπούμαστε πραγματικά που αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη. Η απόφαση θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν η Τουρκία -ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης- είχε ανταποκριθεί στις ευθύνες της και είχε συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Όσο λυπηρές κι αν είναι αυτές οι εξελίξεις, είναι αποκλειστική ευθύνη των τουρκικών αρχών» σημειώνουν.

Επισημαίνεται ακόμα ότι, «αυτή η υπόθεση αποτελεί την επιτομή της κρίσιμης κατάστασης των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της ΕΕ ούτε προς την Τουρκία να δει τη διαδικασία επί παραβάσει να καταλήγει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό θα είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

«Εναπόκειται πλέον στα τουρκικά δικαστήρια και αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν πολιτική βούληση, τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί η εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αποτελούν προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία», καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: thepresident.gr