Δολοφονία Ρώσου μπλόγκερ: Η FSB στοχοθετεί τους συμμάχους του Αλεξέι Ναβάλνι

0
47

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB κατέδειξε σήμερα τους εξόριστους επικεφαλής της οργάνωσης του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στρατιωτικού μπλόγκερ, ένθερμου υποστηρικτή της επίθεσης στην Ουκρανία.

Μια νέα γυναίκα 26 ετών, η Ντάρια Τρεπόβα, που παρουσιάζεται ως φίλα προσκείμενη στο κίνημα του Ναβάλνι που είναι κατά του Κρεμλίνου, κατηγορείται ότι μετέφερε βόμβα, κρυμμένη σε αγαλματίδιο, και η οποία της δόθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της FSB, από πράκτορα των ουκρανικών υπηρεσιών, τον Γιούρι Ντενίσοβ, που εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά την επίθεση.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση που διατυπώθηκε μετά την ημέρα της δολοφονίας ότι η επίθεση οργανώθηκε από την Ουκρανία, μαζί με τη ρωσική αντιπολίτευση, η FSB κατονόμασε αυτή τη φορά τους συνεργάτες του φυλακισμένου αντικαθεστωτικού: τον Λεονίντ Βολκόφ και τον Ιβάν Ζντάνοφ.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ρωσικές υπηρεσίες δεν κατηγορούν άμεσα τον Βολκόφ και τον Ζντάνοφ ότι εμπλέκονται στην επίθεση, αλλά υπονοούν ότι μπορούσαν να έχουν δώσει την έμπνευση για την ενέργεια αυτή ή να την έχουν υποκινήσει.

Η FSB τονίζει ότι οι δύο άνδρες, που βρίσκονται εξόριστοι, αποτελούν ήδη αντικείμενο ερευνών για «προτροπή σε τρομοκρατία» διότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία έχουν προχωρήσει «σε προτροπές πάνω από μία φορά σε ανατρεπτικές ενέργειες στη Ρωσία».

Η FSB σημειώνει επίσης ότι η νεαρή γυναίκα που κατηγορείται για τη δολοφονία του στρατιωτικού μπλόγκερ Μαξίμ Φόμιν, γνωστού με το ψευδώνυμο Βλάντεν Τατάρσκι, εκπροσωπείται από δικηγόρο, τον Ντανίλ Μπέρμαν, που έχει επίσης υπερασπιστεί πολλούς επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και τον Αμερικανό δημοσιογράφο που έχει φυλακιστεί κατηγορούμενος για κατασκοπεία, τον Έβαν Γκέρσκοβιτς.

«Θέλουν (μια κατηγορία για) τρομοκρατία για να καταδικαστεί ο Ναβάλνι σε ακόμα βαρύτερη ποινή», αντέδρασε στο Telegram ο Ιβάν Ζντάνοφ, από το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς (FBK), που έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία.

Ο αντιφρονών απορρίπτει τις κατηγορίες της FSB, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα ήταν οι ίδιες οι ρωσικές υπηρεσίες που οργάνωσαν τη δολοφονία του μπλόγκερ.

Πηγή: thepresident.gr