Διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με στοχευμένες αποχές λόγω της πρόσβασης σε κτηματολογικά στοιχεία
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) αποφάσισε στοχευμένες αποχές από 21 έως 29 Οκτωβρίου 2024, αναφορικά με τις διαταγές πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης από Τράπεζες και funds. Η απόφαση αυτή προκύπτει από την αδράνεια στον τομέα των ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και τις καταχρηστικές πρακτικές των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες ζητούν πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών.

Ο ΔΣΑ είχε διαμαρτυρηθεί για τις ρυθμίσεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα, τονίζοντας ότι δεν προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία στους οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Με τη νέα νομοθεσία, η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι περιορισμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς και οι προτάσεις του Συλλόγου ενθαρρύνουν μια πιο σαφή νομοθετική προσέγγιση που θα καλύπτει περισσότερους δανειολήπτες.

Το ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αντίδραση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την πρόσβαση των Τραπεζών και των διαχειριστών στις εν λόγω πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣΑ, οι αποφάσεις περιλάμβαναν:

1. Στοχευμένη αποχή από 22 έως 29 Οκτωβρίου 2024 από την κατάθεση και τη συζήτηση υποθέσεων εγγραφής προσημειώσεων και αναστολή από τις υποθέσεις εξάλειψης προσημειώσεων υποθήκης.
2. Αποχή από 21 έως 29 Οκτωβρίου 2024 από την κατάθεση για την έκδοση και την επίδοση διαταγών πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η κατάσταση στα δικαστήρια της Αθήνας παραμένει δύσκολη μετά την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη με πολλά ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης, όπως η έκδοση πιστοποιητικών και η κατά τόπον αρμοδιότητα, προκαλώντας καθημερινές ταλαιπωρίες στους δικηγόρους και τους πολίτες.

Πηγή: newsbomb.gr