Διεθνείς αγορές: Υποχωρούν τα futures στην Ευρώπη, άνοδο καταγράφει το δολάριο

0
33

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών κατέγραψαν σήμερα πτώση καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να προηγείται έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτείες, καθιστώντας αμφίρροπη τη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Τα futures στον Euro Stoxx 50 σημείωσαν πτώση 0,9% στις 08.56 ώρα Ελλάδας, ενώ στον γερμανικό DAX σημείωσαν πτώση 0,7% και στον βρετανικό FTSE απώλειες κατά 0,5%. Η πορεία τους έρχεται σε αντίθεση με τα futures στον S&P 500 της Νέας Υόρκης που κατέγραψαν άνοδο 0,3% ύστερα από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, ενώ αυτά στον Nasdaq σημείωσαν άλμα 2,0%.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων στοιχημάτιζαν σε ξεκάθαρη νίκη του Μπάιντεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, γεγονός που ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές προσδοκούσαν σε καλύτερες εμπορικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και περαιτέρω μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που έχει πληγεί από τον κορονοϊό.

Ο Τραμπ φαίνεται να επικρατεί στη Φλόριντα αλλά ο Μπάιντεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αν και η καταμέτρηση ψήφων μπορεί να κρατήσει ώρες, ακόμα και μέρες.

«Ένα από τα λίγα πράγματα που είναι ξεκάθαρα έως τώρα είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε μια σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών όπως υποδήλωναν οι δημοσκοπήσεις», ανέφερε ο Κρις Τέρνερ, υψηλόβαθμος στέλεχος και αναλυτής της ING.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε νωρίτερα άνοδο 1,9% ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας- Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Μεγάλες διακυμάνσεις κατέγραφε το δολάριο, αντιστρέφοντας τις αρχικές του απώλειες και καταγράφοντας νωρίτερα άνοδο κατά 0,8% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στο 93,902.

Η πιθανότητα νίκης του Τραμπ οδήγησε το δολάριο σε άλμα κατά 2% έναντι του μεξικανικού πέσο καθώς εκτιμάται ότι στην περίπτωση αυτή οι αμερικανικές εμπορικές πολιτικές θα συνεχίσουν να είναι υπέρ της επιβολής δασμών.

Πηγή: thepresident.gr