Δεκάδες λαθρομετανάστες στα Καμένα Βούρλα. Ανάστατοι οι κάτοικοι κλείνουν την Εθνική Οδό (φωτορεπορτάζ, βίντεο)

0
26
ThePresident.gr

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στα Καμένα Βούρλα, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης αποβιβάστηκαν, από δύο λεωφορεία στο κέντρο της πόλης, δεκάδες λαθρομετανάστες,  με σκοπό να εγκατασταθούν σε ανενεργό ξενοδοχείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία της πόλης. Όσοι ζουν εκεί φοβούνται, διότι την περιοχή επισκέπτονται για τουρισμό -λόγω των ιαματικών λουτρών της- άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οπότε είναι εύλογες οι σκέψεις τους πως τόσο η παρουσία μιας άτυπης δομής μέσα στο κέντρο, όσο και ο φόβος κρουσμάτων κορωνοϊού, μόνο ζημιά θα προκαλέσουν.

Επισης, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, διότι δεν είχε προηγηθεί ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ή τη ΜΚΟ που ανέλαβε τη μετεγκατάστασή τους. Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν στο σημείο και απέτρεψαν το ξεφόρτωμα κλινών.

ThePresident.gr

Μάλιστα, με απόφαση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα καταστήματα της περιοχής. Επίσης, οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη της Εθνικής Οδού, στο ύψος πάνω από τα σχολεία.

Ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης δήλωσε στα τοπικά Μέσα «Δε θα αφήσουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας».

Στην πόλη υπάρχει έντονη φημολογία πως αύριο, Πέμπτη, θα φτάσουν στην ακόμη δύο λεωφορεία με λαθρομετανάστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “ανήλικοι πρόσφυγες” σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων.

ThePresident.gr

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, σε  εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις με ανθρώπους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη ΜΚΟ που έχει αναλάβει τη συνοδεία “των ανηλίκων”, ενώ έχει ενημερωθεί και η αρμόδια υπηρεσία της Εισαγγελίας Λαμίας.

Λειτουργούν εν κρυπτώ

Οι αντιδράσεις των κατοίκων προκλήθηκαν κυρίως από το γεγονός πως βρέθηκαν προ τετελεσμένου, πάγια τακτική του αρμόδιου υπουργείου όταν πρόκειται για τη μετεγκατάσταση λαθρομεταναστών στην ενδοχώρα. Την ίδια ώρα, επικρατεί ανησυχία λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώνονται στις δομές μεταναστών.

ThePresident.gr

Η ΜΚΟ επιχειρεί να καθησυχάσει

Οι άνθρωποι της ΜΚΟ επιχειρούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους και δηλώνουν ότι οι λαθρομετανάστες “έχουν υποβληθεί στο απαραίτητο τεστ για κορωνοϊό και έχουν όλα τα πιστοποιητικά και έγγραφα για την μετεγκατάστασή τους σε Ευρωπαϊκό προορισμό”.

“Τα Καμένα Βούρλα, όπως και κάθε άλλος προορισμός στην ενδοχώρα, υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ένας ενδιάμεσος προσωρινός σταθμός, όμως στην Ελλάδα μέχρι σήμερα τίποτα δεν είναι προσωρινό και τίποτα δεν είναι δεδομένο στο κομμάτι που αφορά την φιλοξενία προσώπων από τρίτες χώρες” αναφέρουν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο έχει περιοριστεί σε μία ανακοίνωση με γενικότητες και ασάφειες,  στην οποία αναφέρεται πως πρόκειται για προσωρινή μετεγκατάσταση.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, πως τη στιγμή που η ΜΚΟ κάνει λόγο για ανήλικους, το υπουργείο αποφεύγει να κάνει χρήση του προσδιορισμού.

ThePresident.gr

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΤο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προετοιμάζει την μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρθηκαν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών μας.

Για το σκοπό αυτό, για διάστημα μερικών εβδομάδων, θα χρησιμοποιηθούν ξενοδοχειακές μονάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε ξενοδοχεία ολοκληρώνεται εντός του 2020.

*Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του ρεπορτάζ και η χρήση φωτογραφιών και βίντεο, με προϋπόθεση την αναφορά στην πηγή ThePresident.gr 

Πηγή: thepresident.gr