Δ.Τζανακόπουλος: Οδηγός της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη είναι η αλαζονεία και η εξουσιομανία

0
41

«Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των πολλών, ενώ η στρατηγική της ΝΔ δεν αφορά απλά τους λίγους, αλλά τους ελάχιστους ισχυρούς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής ‘Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τονίζει ότι η κρίσιμη μεταβλητή για την κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «το δίλημμα μπροστά στο οποίο θα βρεθούμε όλοι θα είναι αμείλικτο και όλοι τότε θα αναμετρηθούν με την πολιτική τους ευθύνη». Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορεί τη ΝΔ ότι οδήγησε σε «πρωτοφανή αύξηση των ανισοτήτων και σε μια βαθιά κρίση δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι «αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία η ζημιά για το κοινωνικό κράτος, τους εργαζόμενους/ες, τη δημόσια περιουσία, τους θεσμούς και τη δημοκρατία θα είναι ενδεχομένως αναντίστρεπτη». Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στην προβολή της εναλλακτικής λύσης του και της στρατηγικής του αντιπαράθεσης με την πολιτική της ΝΔ.

Υπογραμμίζει ότι το «πρόγραμμα των 50 ημερών» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ -με μέτρα «που δεν είναι απλώς υλοποιήσιμα, αλλά απολύτως αναγκαία» και τα οποία «βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ»- στοχεύει στην άμεση αντιστροφή των πληθωριστικών τάσεων και την ανακούφιση της κοινωνίας με μέτρα απευθείας ενίσχυσης του εισοδήματος, προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών. Επισημαίνει ότι «απαρέγκλιτες προϋποθέσεις μιας προγραμματικής συμφωνίας για την προοδευτική διακυβέρνηση πέρα από το πρόγραμμα των 50 ημερών είναι φυσικά η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ και του προσωπικού του, μέτρα για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της λειτουργίας του κοινοβουλίου». «Και προφανώς», τονίζει, «η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί πυλώνα του προγράμματος μας αλλά δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογικό και στρατηγικό είναι και άμεσα πρακτικό». Ο κ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει ακόμη ότι «δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη σημαίνει και ιδιωτικοποίηση του νερού».

Σχετικά με το ζήτημα του κόμματος Κασιδιάρη σημειώνει ότι όλοι γνωρίζουν ποια κυβέρνηση «μετατράπηκε σε χορηγό του με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς και την προσπάθεια να χειραγωγήσει, για να το πω επιεικώς, λειτουργούς της δικαιοσύνης», τονίζοντας πως «αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το Φλεβάρη και δεν είχε επιμείνει σε μια αντισυνταγματική διάταξη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα και η υποψηφιότητα Κασιδιάρη θα είχε ήδη αποκλειστεί». Καλεί δε τη ΝΔ «αντί να παραδοξολογεί, να μας διευκρινίσει ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που αποπειράθηκε με αθέμιτα μέσα να επηρεάσει την κρίση ανώτατου δικαστή».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή ‘Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη:

Ερ.: Βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές της απλής αναλογικής. Θεωρείτε ότι η ψήφος των αναποφάσιστων θα κρίνει την αναμέτρηση; Κι εάν ναι, τι θα κρίνει τη δική τους ψήφο;

Απ.: Η μάχη των εκλογών του Μαΐου θα είναι δύσκολη. Η εκτίμηση μου είναι ότι πρόκειται για μάχη που θα κριθεί στο τέλος και η ψήφος των αναποφάσιστων θα καθορίσει πράγματι το νικητή. Όμως οι αναποφάσιστοι δεν είναι ένα απλό στατιστικό μέγεθος χωρίς εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Για να το πούμε με μια φράση δεν είναι όλοι οι αναποφάσιστοι για τους ίδιους λόγους αναποφάσιστοι. Υπάρχουν πολίτες που αμφιταλαντεύονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, υπάρχουν οι νέοι και οι νέες που δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν, υπάρχει και ένα τμήμα ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύεται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της Αριστεράς. Όλες αυτές οι κατηγορίες ψηφοφόρων είναι κρίσιμες. Νομίζω όμως ότι κρισιμότερος όλων είναι ο παράγοντας των νέων και της αποχής. Και αυτό που θα καθορίσει τη συμμετοχή και την ψήφο τους είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πείσει για την κρισιμότητα του διακυβεύματος αλλά και για την εναλλακτική λύση που προτείνει. Και το διακύβευμα είναι πράγματι κρίσιμο: διότι η διακυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή αύξηση των ανισοτήτων και σε μια βαθιά κρίση δημοκρατίας. Αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία η ζημιά για το κοινωνικό κράτος, τους εργαζόμενους/ες, τη δημόσια περιουσία, τους θεσμούς και τη δημοκρατία θα είναι ενδεχομένως αναντίστρεπτη. Ο μεγάλος αντίπαλος όμως του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ΝΔ αλλά η λογική των μηδενικών προσδοκιών και το «όλοι ίδιοι είναι». Γι’ αυτό εστιάζουμε στην προβολή της εναλλακτικής μας λύσης, της στρατηγικής μας αντιπαράθεσης με την πολιτική της ΝΔ, την ανάγκη για μια πολιτική ενίσχυσης του εισοδήματος, οικοδόμησης ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους αλλά και απελευθέρωσης της ελληνικής οικονομίας από την παγίδα του κρατικοδίαιτου και διεφθαρμένου νεοφιλελευθερισμού της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ερ.: Ποια είναι τα βασικά μέτρα του «προγράμματος των 50 ημερών» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την «άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας»; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους ψηφοφόρους σας ότι αυτά αφενός είναι υλοποιήσιμα και, αφετέρου, ότι μπορούν να γίνουν μέσα στο πρώτο δίμηνο εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας;

Απ.: Το πρόγραμμα των 50 ημερών στοχεύει στην άμεση αντιστροφή των πληθωριστικών τάσεων και την ανακούφιση της κοινωνίας με μέτρα απευθείας ενίσχυσης του εισοδήματος, προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και με θεσμικές παρεμβάσεις στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η ρύθμιση του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, η αναστολή πλειστηριασμών μέχρι να μπει σε εφαρμογή το ολιστικό σχέδιο για τα τραπεζικά χρέη, η μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ σε τρόφιμα και καύσιμα αντίστοιχα, η φορολόγηση των υπερκερδών εταιριών ενέργειας και πετρελαϊκών εταιριών και το πλαφόν στα κέρδη τους συγκροτούν τον πυρήνα του προγράμματος αυτού. Πρόκειται εδώ για μέτρα που δεν είναι απλώς υλοποιήσιμα, αλλά επιτακτικά. Βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ, η οποία επέλεξε μέσω της διατήρησης του ΦΠΑ σε υψηλά επίπεδα να συσσωρεύει έσοδα τα οποία στην συνέχεια κατευθύνει προς τις εταιρίες ενέργειας τροφοδοτώντας στην πραγματικότητα την αισχροκέρδεια και τον πληθωρισμό. Αυτή ήταν μια πολιτική με σαφές πρόσημο υπέρ των ολιγοπωλίων που πρέπει να αντιστραφεί άμεσα.

Ερ.: Προφανώς αυτά τα μέτρα θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προγραμματικής συμφωνίας που θα επιδιώξετε εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας λάβει τη διερευνητική εντολή. Ποιες άλλες βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θέτετε ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση για μια προγραμματική σύγκλιση; Θα επιμείνετε στην επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, το πρόγραμμα σας για την πρώτη κατοικία, τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων;

Απ.: Απαρέγκλιτες προϋποθέσεις μιας προγραμματικής συμφωνίας για την προοδευτική διακυβέρνηση πέρα από το πρόγραμμα των 50 ημερών είναι φυσικά η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ενίσχυση του ΕΣΥ και του προσωπικού του, μέτρα για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Και προφανώς η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί πυλώνα του προγράμματος μας αλλά δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογικό και στρατηγικό είναι και άμεσα πρακτικό: διότι χωρίς την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι εφικτός ο μεσοπρόθεσμος έλεγχος των τιμών στην αγορά ενέργειας. Τώρα σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές δεν νομίζω να υπάρχουν αντιρρήσεις από τα υπόλοιπα κόμματα στα οποία απευθύνεται το κάλεσμα για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Ερ.: Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες να συγκρίνουν τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς τους ζητάτε να κάνουν το ίδιο; Ή τους καλείτε να συγκρίνουν τα προγράμματα των δύο κομμάτων για την επόμενη τετραετία;

Απ.: Εμείς καλούμε τους πολίτες, τους εργαζόμενους/ες, την κοινωνική πλειοψηφία να κάνουν και τα δύο. Να σκεφτούν ποιος έβγαλε μια χρεοκοπημένη χώρα από τα Μνημόνια, ποιος ενίσχυσε τον κόσμο της εργασίας και ποιος τον αποδυνάμωσε, ποιος ενίσχυσε το ΕΣΥ και ποιος το οδήγησε σε κατάρρευση, ποιος μείωσε και ποιος αύξησε τις ανισότητες. Και όλα αυτά φυσικά σε δύο εντελώς διαφορετικές συγκυρίες οικονομικά και πολιτικά για τη χώρα. Αλλά ταυτόχρονα καλούμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία να συγκρίνει και προγράμματα και στρατηγικές: Να σκεφτεί ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των πολλών, ενώ η στρατηγική της ΝΔ δεν αφορά απλά τους λίγους, αλλά τους ελάχιστους ισχυρούς.

Eρ.: Εκτιμάτε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλάξει τακτική σε σχέση με την κάλπη της απλής αναλογικής και εφόσον η ΝΔ είναι πρώτη θα επιχειρήσει να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης; Ή πρόκειται για μια στρατηγική συσπείρωσης με το βλέμμα σε δεύτερες εκλογές, που δεν παρεκκλίνει από τον στόχο της «πάση θυσία» επίτευξης αυτοδυναμίας;

Απ.: Η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πιστεύουν στην απλή αναλογική διότι δεν πιστεύουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Οδηγός τους είναι η αλαζονεία και η εξουσιομανία. Επιδιώκει δεύτερες εκλογές και αποστασία. Το έχει πει ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς όταν έκανε αναφορά σε «κυβέρνηση ενός κόμματος και όχι ενός χρώματος».

Ερ.: Το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ βάσει των δηλώσεων τους είναι αρνητικοί για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει πρόσκληση και σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις; Πώς μπορεί τελικά να σχηματισθεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας;

Απ.: Η κρίσιμη μεταβλητή για την κυβέρνηση συνεργασίας είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτό το πολιτικό γεγονός θα επιδράσει καθοριστικά στη στάση όλων των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι οι δεύτερες εκλογές δεν θα είναι προς όφελος των μικρότερων κομμάτων. Το δίλημμα μπροστά στο οποίο θα βρεθούμε όλοι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα τη Δευτέρα 22 Μαΐου θα είναι αμείλικτο και όλοι τότε θα αναμετρηθούν με την πολιτική τους ευθύνη.

Ερ.: Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι μετά τις εκλογές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο Δημόσιο. Εσείς γιατί κατηγορείτε τη ΝΔ ότι θα ιδιωτικοποιήσει το νερό;

Απ.: Αυτή είναι μια άποψη που έχει εκφράσει ρητά ο κος Μητσοτάκης η οποία μάλιστα ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ. Αν εννοούσε αυτό που εξήγγειλε θα το έκανε τώρα όπως, εξάλλου, τον προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση εξάλλου να δημιουργηθεί ρυθμιστική αρχή υδάτων και διαχείρισης αποβλήτων προδίδει ακριβώς αυτή την πρόθεση. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν στόχο να ρυθμίσουν απελευθερωμένες αγορές, διαφορετικά δεν έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης. Απλώς τώρα υπό την πίεση των μεγάλων κινητοποιήσεων και της εκπεφρασμένης αντίθεσης της πλειοψηφίας στην ιδιωτικοποίηση του νερού κάνει μια υποκριτική τακτικού χαρακτήρα υποχώρηση. Δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη σημαίνει και ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ερ.: Το κυβερνών κόμμα λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι «κλείνετε το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή» διότι δεν ψηφίσατε ούτε τη νέα τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Πώς απαντάτε;

Απ.: Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ποιο κόμμα δίνει στέγη σε συγγενικά με τη Χρυσή Αυγή ρεύματα ιδεών και αντιλήψεων, και σίγουρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όλοι γνωρίζουν ποια κυβέρνηση επέτρεψε στον Κασιδιάρη να κάνει ιντερνετική προπαγάνδα μέσα από τη φυλακή καθώς και ποια κυβέρνηση μετατράπηκε σε χορηγό του με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς και την προσπάθεια να χειραγωγήσει, για να το πω επιεικώς, λειτουργούς της δικαιοσύνης. Και η ΝΔ αντί να παραδοξολογεί καλό είναι να μας διευκρινίσει ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που αποπειράθηκε με αθέμιτα μέσα να επηρεάσει την κρίση ανώτατου δικαστή. Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το Φλεβάρη και δεν είχε επιμείνει σε μια αντισυνταγματική διάταξη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα και η υποψηφιότητα Κασιδιάρη θα είχε ήδη αποκλειστεί. Αντ’ αυτού επέλεξε τους αντισυνταγματικούς αυτοσχεδιασμούς που ενισχύουν αντί να αποδυναμώνουν την ναζιστική δεξιά.

Πηγή: thepresident.gr