Η ανάγκη για επαγγελματική διαιτησία στο ελληνικό μπάσκετ σύμφωνα με τον Παναθηναϊκό
Σε επιστολή προς την ΕΟΚ, την ΟΔΚΕ και τον ΕΣΑΚΕ, ο Παναθηναϊκός AKTOR επαναφέρει το ζήτημα της διαιτησίας στο ελληνικό μπάσκετ, μια εβδομάδα μετά την προηγούμενη ανακοίνωσή του. Υπογραμμίζεται η πρόοδος του μπάσκετ στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνεται ότι η ελληνική διαιτησία δεν φαίνεται να ακολουθεί την ίδια πορεία. «Αναγνωρίζουμε ότι πλείστοι παράγοντες της ελληνικής καλαθοσφαίρισης έχουν παραδεχθεί ότι η διαιτησία αντιμετωπίζει πολλές αδυναμίες που απαιτούν άμεσες διορθωτικές ενέργειες, προκειμένου να μπορεί να ανταγωνίζεται σε ένα αθλητικό επίπεδο υψηλών απαιτήσεων», τονίζεται στην επιστολή.

Ο Παναθηναϊκός σημειώνει πως «ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα, που περιλαμβάνει επαγγελματικές ομάδες και αθλητές, θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει και επαγγελματίες διαιτητές». Οι εκπρόσωποι της ΚΑΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για την απουσία νέων διαιτητών και την ανάγκη τους να διατηρούν άλλες βασικές επαγγελματικές δραστηριότητες, γεγονός που περιορίζει την εστίασή τους στη διαιτησία.

Η επιστολή αναφέρεται στην ανάγκη εφαρμογής του συστήματος επαγγελματικής διαιτησίας, με πλήρη αυτονομία και ανεξαρτησία, ώστε να διασφαλιστεί η βελτίωση της απόδοσης των διαιτητών μέσω συνεχούς εκπαίδευσης. Οι Παναθηναϊκοί υπογραμμίζουν πως η διαιτησία θα πρέπει να διέπεται από διαφάνεια και αντικειμενικότητα, κάτι που θα ενισχύσει την αξιοπιστία του πρωταθλήματος και θα μειώσει τις αρνητικές αντιδράσεις από ομάδες και φιλάθλους.

Επιπλέον, αναγνωρίζουν τη σημασία της ύπαρξης ενός συστήματος αξιολόγησης και ορισμού διαιτητών, που να είναι αξιόπιστο και διαφανές. Ζητούν τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του επαγγελματικού αυτού συστήματος, παραπέμποντας σε επιτυχημένα παραδείγματα από άλλα αθλήματα και πρωταθλήματα.

Με τον τρόπο αυτό, ο Παναθηναϊκός AKTOR επιδεικνύει τη δέσμευσή του να υποστηρίξει τις βέλτιστες πρακτικές που θα ωφελήσουν το άθλημα του μπάσκετ στην Ελλάδα. Πηγή: newsbomb.gr