Σκάνδαλο εκβιασμού από εφοριακούς στην Κέρκυρα με θύματα επιχειρηματίες
Οι αποκαλύψεις σχετικά με την παράνομη δράση των εφοριακών στην Κέρκυρα συνεχίζουν να έρχονται στο φως. Οι συλληφθέντες, μαζί με έναν λογιστή που εμπλέκεται στο κύκλωμα, αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα για να απολογηθούν σχετικά με τους εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση του κυκλώματος εκτείνεται τουλάχιστον 9 χρόνια. Οι εφοριακοί διαπραγματεύονταν με τους επιχειρηματίες για την επίλυση φορολογικών ζητημάτων έναντι αμοιβής. Χαρακτηριστικό της μεθόδου τους είναι ότι χρησιμοποιούσαν υπονοούμενα για παράνομες προτάσεις, όπως “θα πιούμε ένα καφεδάκι”, και όσοι αρνούνταν να παραδώσουν χρηματικά ποσά αντιμετώπιζαν σφοδρούς ελέγχους και υπέρογκα πρόστιμα.

Οι μαρτυρίες των επιχειρηματιών αποκαλύπτουν τη σφοδρότητα και την αδίστακτη συμπεριφορά του “εγκεφάλου” του κυκλώματος, ο οποίος δεν διστάζει να δώσει εντολές σε περίπτωση που δεν γίνονται αποδεκτές οι απαιτήσεις του. Ένας μάρτυρας αναφέρει ότι ο υποδιευθυντής της Εφορίας ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τον εκβιασμό, και παραδείγματα όπως η αντίδρασή του όταν δεν τον κέρασαν σε μια ταβέρνα αποδεικνύουν την κακία και την απανθρωπιά του.

Αξιοσημείωτο είναι πώς οι εφοριακοί απέφευγαν να επικοινωνούν άμεσα με τα θύματά τους, χρησιμοποιώντας λογιστές ως ενδιάμεσους, για να μειώσουν τον κίνδυνο εντοπισμού. Παράλληλα, σχέδια αντιπαρακολούθησης είχαν οργανωθεί, με αναφορές σχετικά με την ανάγκη των συνεργών να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν αν τους ακολουθούν.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, αναδείχθηκαν διάλογοι μεταξύ του υποδιευθυντή και άλλων μελών του κυκλώματος, όπου οι στρατηγικές που χρησιμοποιούσαν για να αποφύγουν τις αρχές γινόντουσαν ολοένα και πιο περίπλοκες και “μαφιοζικές”, σύμφωνα με τις εκθέσεις των αστυνομικών.

Επιπλέον, οι ενορχηστρωτές της επιχείρησης φρόντιζαν να επικεντρώνονται σε επιχειρηματίες που είχαν χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, αυξάνοντας μάλιστα τα πρόστιμα σε αυτούς που δεν υποτάσσονταν στις επιταγές τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία, υπάρχουν ακόμα τέσσερα ονόματα υποψήφιων συνεργών, για τους οποίους οι αρχές προτίθενται να προχωρήσουν σε εξετάσεις.

Άλλα περιστατικά, όπως η ανάληψη φορολογικών δηλώσεων έναντι αμοιβής 80 ευρώ, δείχνουν τη διαρκή επιθυμία των μελών του κυκλώματος να αποκομίζουν χρήματα. Επιπλέον, καταγγελίες των θυμάτων είχαν ως συνέπεια τη σύλληψή τους από τις αρχές, επιβεβαιώνοντας την αδίστακτη συμπεριφορά του κυκλώματος εναντίον όσων τολμούσαν να αντιδράσουν.

Πηγή: newsbomb.gr