Η νέα εποχή της ηλεκτρικής ενέργειας: Πώς τα έξυπνα τιμολόγια αλλάζουν την κατανάλωση ενέργειας
Η τιμολόγηση της κιλοβατώρας θα πραγματοποιείται πλέον ανά ώρα, αντί για μια μέση μηνιαία τιμή ή μια σταθερή τιμή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Η εφαρμογή των πορτοκαλί τιμολογίων προϋποθέτει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μετρούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και να μεταδίδουν τα δεδομένα στους παρόχους. Έτσι, τόσο ο καταναλωτής όσο και ο πάροχος θα γνωρίζουν σε κάθε στιγμή την πραγματική κατανάλωση.

Η τιμολόγηση θα ευθυγραμμίζεται με την καμπύλη των τιμών της χονδρικής βλέποντας διαφορετικές χρεώσεις ανά ώρα της ημέρας. Οι χαμηλότερες χρεώσεις συνήθως παρατηρούνται τις μεσημβρινές ώρες, καθώς η παραγωγή ρεύματος είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω της διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αντίθετα, οι πρώτες απογευματινές ώρες και οι νυχτερινές ώρες ενδέχεται να διαρκούν σε υψηλές τιμές.

Γενικά, μία τυπική μέρα στη χειμερινή περίοδο θα έχει τέσσερις ζώνες χρέωσης: τη χαμηλή, τη μέση, τη υψηλή και την σταθερή – ενδιάμεση. Οι οικογένειες που διαμένουν σε διαμερίσματα έχουν υπολογιστεί να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 15 έως 20 KWh ημερησίως, αποκλείοντας τους θερινούς μήνες όπου η κατανάλωση μπορεί να φτάσει τις 25 KWh.

Η ανάλυση κόστους δείχνει ότι στην περίπτωση επιλογής του πορτοκαλί τιμολογίου χωρίς αλλαγές στις ενεργειακές συνήθειες, το μηνιαίο κόστος αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό σε σύγκριση με ένα πράσινο τιμολόγιο. Εφόσον γίνει προσαρμογή στις ώρες κατανάλωσης, τότε το πορτοκαλί τιμολόγιο μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο οικονομικό.

Συμπερασματικά, το πορτοκαλί τιμολόγιο μπορεί να είναι αρκετά συμφέρον, αρκεί να διαχειριστεί κανείς σωστά τις ενεργειακές του ανάγκες, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τον πάροχο μέσω του έξυπνου μετρητή. Πηγή: newsbomb.gr