Αναγκαιότητα το Γενικό Νοσοκομείο Μεσογείων. Γράφει ο Βασίλης Οικονόμου

0
32

Η τραγωδία στο Μάτι – ανάμεσα στα άλλα – έφερε με τον πιο εμφατικό τρόπο στην επιφάνεια με εκκωφαντικό τρόπο τη δραματική έλλειψη ενός σύγχρονου, γενικού νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Έλλειψη η οποία έχει επισημανθεί από ειδικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες.

Οι τραυματίες της τραγωδίας μεταφέρθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Αθήνας: Σισμανόγλειο, Γ. Γεννηματάς και Ευαγγελισμός. Αυτά απέχουν από το Μάτι από 23 έως και 31 χλμ και σε φυσιολογικές συνθήκες απαιτούνται τουλάχιστον 40 λεπτά για να φθάσετε οδικώς μέσω της Αττικής οδού.

Του Βασίλη Οικονόμου *

Παράλληλα, η πανδημία υπήρξε καταλυτική στο να κατανοήσει ακόμη και ο πλέον δύσπιστος την αναγκαιότητα αλλά και την κρισιμότητα ενός δυνατού Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες και σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η Ανατολική Αττική είναι η τρίτη σε πληθυσμό περιοχή μετά τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Μάλιστα, οι τρεις τελευταίες απογραφές δείχνουν αύξηση του πληθυσμού τουλάχιστον κατά 30%.

Η περιοχή καλύπτει σήμερα το 42% του συνόλου της περιφέρειας Αττικής, με τους μόνιμους κατοίκους να ξεπερνούν τις 500.000, ενώ φυσικά, τους θερινούς μήνες, ο αριθμός τους υπερδιπλασιάζεται.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται ο μεγαλύτερος αερολιμένας της χώρας στα Σπάτα, και στα όρια ευθύνης υπάρχουν δύο συνεχώς αναπτυσσόμενα λιμάνια, της Ραφήνας και του Λαυρίου.  Σκεφθείτε τι έχει να γίνει αν έχουμε κάποιο σοβαρό ατύχημα σε αυτές τις εγκαταστάσεις!

Σε ολόκληρη την περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένα Γενικό Νοσοκομείο. Η Νοσοκομειακή κάλυψη γίνεται από τα Κρατικά και Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια του κεντρικού άξονα των Αθηνών, κοινώς αν σου συμβεί το παραμικρό πρέπει να πας στα νοσοκομεία του κέντρου.

Με δεδομένη την πυκνότητα του πληθυσμού, την γνώση ότι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό έχει αυξημένες πιθανότητες αίσιας έκβασης εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τον μεγάλο χρόνο για να φτάσει κάποιος σε αυτά τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες εξειδικευμένες δυνατότητες των Κέντρων Υγείας της περιοχής, είναι εμφανές ότι η περιφέρεια των Μεσογείων  στερείται σύγχρονων και ποιοτικών Ιατρικών Υπηρεσιών και οι πολίτες της αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός Γενικού Νοσοκομείου στα Μεσόγεια είναι επιτακτική. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από τους ειδικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση από πολύ καιρό. Το αίτημα είναι δίκαιο, συζητείται πάνω από τρείς δεκαετίες και υπάρχει διακομματική συμφωνία για την ανάγκη δημιουργίας του Νοσοκομείου Μεσογείων, είναι ένα  παναττικό αίτημα, που αφορά όλους τους Δήμους της περιοχής και  όλους τους κατοίκους των Μεσογείων. Ήρθε η ώρα ο νέος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, να πάρει τις πρωτοβουλίες του!

* Ο κ. Βασίλης Οικονόμου είναι Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΝΔ – Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής 

Πηγή: thepresident.gr