Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στα εμβόλια κατά της Covid-19

0
166
ΑΠΕ

Ο αριθμός των Αμερικανών που δηλώνει ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 αυξήθηκε συγκριτικά με τα προ τριών μηνών ποσοστά, ιδιαίτερα μεταξύ των Αφροαμερικανών, σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Pew.

Συνολικά, το 69% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει ή σχεδιάζει να λάβει ένα από τα εμβόλια, από ένα ποσοστό 60% που ανερχόταν σε αντίστοιχη μελέτη τον Νοέμβριο, αναφέρει η έρευνα του Pew Research Center, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Από αυτό το 69%, περίπου το 19% δηλώνει ότι έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις εμβολίων. Όταν η μελέτη έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, τα εμβόλια που είχαν λάβει άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ ήταν εκείνα των Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα οποία είναι διδοσικά.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αφροαμερικανών που απάντησε ότι έλαβε ή θέλει να λάβει ένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια αυξήθηκε δραματικά, από 42% τον Νοέμβριο σε 61% σήμερα.

Η αύξηση αυτή κρίνεται σημαντική επειδή οι Αφροαμερικανοί μολύνονται στατιστικά περισσότερο με την ασθένεια της Covid-19.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 67% των Αμερικανών γνωρίζει κάποιον που νοσηλεύτηκε ή πέθανε έχοντας μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό, ποσοστό που ανέρχεται στο 78% μεταξύ των Αφροαμερικανών.

Οι μισοί Αφροαμερικανοί θεωρούν την ασθένεια ως μια σημαντική απειλή για την υγεία τους, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο των λευκών.

Η μελέτη καταγράφει επίσης ένα αυξανόμενο χάσμα στην εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια κατά της Covid-19 μεταξύ των πολιτικών τάσεων: Το 83% των Δημοκρατικών δηλώνει ότι εμβολιάστηκε ή επιθυμεί να εμβολιαστεί, έναντι 56% των Ρεπουμπλικάνων.

Μεταξύ του περίπου 30% των Αμερικανών που απαντά ότι δεν σκέφτεται να λάβει το εμβόλιο, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αναφέρονται είναι ανησυχίες για παρενέργειες και η σκέψη ότι αυτά τα εμβόλια αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα.

Ενώ τα εμβόλια κατά της Covid-19 αναπτύχθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά σε χρόνο ρεκόρ, η κινητοποίηση πόρων και κεφαλαίων συνέβαλαν μέγιστο ρόλο σε αυτό και τα εμβόλια, τα οποία δοκιμάστηκαν σε κλινικές δοκιμές με αυστηρά κριτήρια και πρότυπα, βασίζονται σε τεχνολογίες που έχουν μελετηθεί για χρόνια από επιστήμονες.

Το δείγμα της έρευνας του Pew Research Center ήταν πάνω από 10.000 ενήλικες, και έγινε προτού το μονοδικό εμβόλιο της Johnson & Johnson λάβει άδεια έκτακτης χρήσης στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες αργότερα.

Στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περίπου 82,5 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Είναι «ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολιασμών από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», υπογράμμισε ο Άντι Σλάβιτ, ο ανώτερος σύμβουλος της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Σχεδόν το 55% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση», είπε.

Πηγή: thepresident.gr