Αυστρία: Επίκεινται οι 4 σημαντικότερες εβδομάδες της πανδημίας

0
61
ΑΠΕ

Οι τέσσερις σημαντικότερες εβδομάδες της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκονται προ των θυρών και σηματοδοτούν την περίοδο έως τον Ιανουάριο, που αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του SARS-CoV-2, και θα πρέπει έως τότε ο αριθμός των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι 585, να μειωθεί σε λιγότερο από 300, επισημαίνει σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Παρουσιάζοντας με εμπειρογνώμονες στη Βιέννη έναν ενδιάμεσο απολογισμό μετά από την μερική χαλάρωση των μέτρων του δεύτερου lockdown την περασμένη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως, όσον αφορά τον αριθμό των αναπαραγωγών και την επίπτωση επτά ημερών, η τάση είναι σωστή, αλλά για τον πιο σημαντικό στόχο, τον αριθμό των ασθενών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία, “η σοβαρότητα και η ένταση” συνεχίζει να υπάρχει.

Ο ίδιος ανέφερε πως την τέταρτη ημέρα της μερικής χαλάρωσης, υπήρχαν 2.686 νέες μολύνσεις στην Αυστρία, 3.850 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν, 3.780 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομείο, 107 ήταν οι επιπλέον θάνατοι, ενώ, με έναν τρέχοντα αριθμό αναπαραγωγής 0,82, δηλαδή πολύ κάτω από τον κρίσιμο αριθμό 1,0, ένας άλλος στόχος έχει επιτευχθεί.

„Η επίπτωση επτά ημερών είναι 229, που σημαίνει ότι έχει σαφώς μειωθεί στο ήμισυ, αλλά ο αριθμός αυτός είναι σαφώς πάνω από εκείνον στη Γερμανία, και χρειαζόμαστε να υπάρχει στον αριθμό μπροστά το ένα (1)”, σημείωσε, ορίζοντας με αυτόν τον τρόπο και έναν άλλο στόχο.

Κατά την άποψή του, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να „εκραγούν” αυτοί οι αριθμοί – μια τέτοια αντιστροφή τάσεων πρέπει να αποτραπεί, και σε μία αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα επέμβει αμέσως.

Για την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε νέες “προϋποθέσεις-πλαίσιο για τις γιορτές” που θα καθοριστούν και θα στηριχθούν σε έναν κανονισμό, και σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση της Αυστρίας δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Γερμανία, η οποία θέλει να προστατευθεί με lockdown.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Αυστριακού Οργανισμού Υγείας Χέρβιγκ Όστερμαν, προέβλεψε πως ένα περαιτέρω, τρίτο κύμα, της πανδημίας δεν θα ήταν διαχειρίσιμο, όχι μόνον λόγω του φόρτου εργασίας του προσωπικού, αλλά και των δυνατοτήτων, και αυτό θα σήμαινε ότι κανείς θα έπρεπε να βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με συμβατικούς ασθενείς, αλλά και με αυτούς του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η πρόγνωσή του για τις επόμενες μέρες είναι θετική όσον αφορά την Αυστρία: μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 22 Δεκεμβρίου, υποθέτει ότι ο αριθμός των ασθενών εντατικής θεραπείας θα είναι μικρότερος από 400 – με ένα εύρος από 300 έως 450, με την πρόγνωση αυτή να προϋποθέτει ότι οι ημερήσιες νέες λοιμώξεις μειώνονται σε 1.600 μέχρι 1.700 περιπτώσεις.

Πηγή: thepresident.gr