Αυστρία: Αισιόδοξοι για συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού τους Κουρτς και Κόγκλερ

0
56
ΑΠΕ

Αισιοδοξία για συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού των κομμάτων τους μέχρι το τέλος της πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας το φθινόπωρο του 2024, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, εκφράζουν ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ.

Παρά την πρόσφατη ενδοκυβερνητική ένταση, εξαιτίας της απέλασης από την Αυστρία τριών μικρών κοριτσιών στην Αρμενία και τη Γεωργία και την έντονη κριτική των Πράσινων προς το Λαϊκό Κόμμα, “είμαι πολύ αισιόδοξος, ότι το Λαϊκό Κόμμα και οι Πράσινοι θα συνεχίσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2024 να συνεργάζονται καλά μέσα στην κυβέρνηση”, τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στο σημερινό (Κυριακής) φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουν αυστριακά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αυστρία, οι αποφάσεις σχετικά με το δικαίωμα ασύλου λαμβάνονται από τα δικαστήρια, και ως “ένθερμος υποστηρικτής του κράτους δικαίου, είναι αυτονόητο να αποδέχομαι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου”.

“Ως πολίτης και πολιτικός, κανείς έχει το δικαίωμα να θεωρεί προσωπικά μια δικαστική απόφαση ως λάθος, αλλά είναι σημαντικό να τη σέβεται”, προσθέτει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Σε σχέση με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού παρατηρεί ότι “υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν και θα πρέπει μαζί να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη πανδημία εδώ και 100 χρόνια και να βρούμε γρήγορα τον δρόμο μας πίσω στην οικονομική ισχύ, εστιάζοντας στην καινοτομία και την οικολογία”.

Επίσης “πολύ αισιόδοξος”, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός των δύο κομμάτων θα εξαντλήσει την κοινοβουλευτική θητεία, δηλώνει ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ σε συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες “Kleine Zeitung”, “Der Standard” και “Salzburger Nachrichten”.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει την “ανοιχτή σύγκρουση” σχετικά με το ζήτημα της απέλασης των κοριτσιών και επαναλαμβάνει την έντονη κριτική του απέναντι στον προερχόμενο από το Λαϊκό Κόμμα υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Ο Βέρνερ Κόγκλερ κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών για ψευδείς ισχυρισμούς και ελιγμούς αποπροσανατολισμού από “δυσκολίες” στο υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας πως προσδοκά “ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά, αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές, όπως είναι επίσης σαφές ότι εδώ έχει υπάρξει υπέρβαση ορίων”.

“Θα περίμενα περισσότερη καρδιά και μυαλό, ειδικά από τον υπουργό Εσωτερικών”, σημειώνει ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων, υπογραμμίζοντας πως είναι “αυτονόητο να έχει συρρικνωθεί η εμπιστοσύνη προς τον Καρλ Νέχαμερ, επειδή εκείνος ισχυρίστηκε πράγματα που δεν ευσταθούν”.

Έντονες αντιδράσεις για την απέλαση των τριών κοριτσιών υπήρξαν από τον ίδιο τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος – μεταξύ άλλων και με τον Ρωμαιοκαθολικό Καρδινάλιο της Αυστρίας Κρίστοφ Σένμπορν – έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν επανειλημμένα ενάντια στην εμμονή του Λαϊκού Κόμματος και του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να αρνούνται την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου.

Σχεδόν διάσταση σκανδάλου απείλησε να προσλάβει η “σύσταση” που απηύθυνε προς τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, “να σέβεται τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων και να μην παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης”, με το να ασκεί κριτική στην απέλαση των τριών κοριτσιών.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι κατά της απέλασης των τριών κοριτσιών, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Αυστρία και ήταν πλήρως ενταγμένα στην αυστριακή κοινωνία, υπήρξε μέσα στις προηγούμενες ημέρες θύελλα διαμαρτυριών από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατικό και ΝΕΟΣ.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν επίσης από πολλές άλλες πλευρές, με συμμετοχή και κορυφαίων πολιτικών των συγκυβερνούντων Πράσινων, ενώ, σε διαδήλωση μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχε και ο πρώην, επί δυόμιση δεκαετίες, δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, που θεωρούνταν για πολλά χρόνια ο ισχυρότερος πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών.

Πηγή: thepresident.gr