Αυστρία: Αγοράζει 42 εκατ. δόσεις εμβολίων έναντι 800 εκατ. ευρώ

0
55
Eurokinissi

Θέλοντας να καλυφθεί με εμβόλια κατά του κορονοϊού, η Αυστρία πρόκειται να αγοράσει 42 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023, διαθέτοντας ποσό 800 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά την σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του και των Πράσινων.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι μετά την πρώτη ανοσοποίηση θα απαιτηθούν περαιτέρω ανανεωτικοί εμβολιασμοί, ενδεχομένως και με εμβόλια προσαρμοσμένα σε νέες παραλλαγές του κορονοϊού.

Οι δόσεις εμβολίων που δεν χρησιμοποιούνται μπορούν να μεταπωληθούν ή να δωρηθούν μέσω πολυμερών προγραμμάτων βοήθειας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρόσθετο κόστος θα καλυφθεί από το Ταμείο Κρίσης CoV. Από τα επιπλέον 42 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, 35 εκατομμύρια θα προέρχονται από την Pfizer/Biontech, τρία εκατομμύρια από τη Moderna και τέσσερα εκατομμύρια από την Johnson & Johnson.

“Από τη μία πλευρά, δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο θα διαρκεί τελικά η προστασία εμβολιασμού μετά την πρωτογενή ανοσοποίηση και, από την άλλη πλευρά, προς το παρόν δεν είναι επίσης σαφές εάν και σε ποιο βαθμό θα χρειαστούν περαιτέρω εμβολιασμοί στο μέλλον λόγω νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχεται η βέλτιστη προστασία εμβολιασμού”, αναφέρεται στην σχετική εισήγηση του υπουργικού συμβουλίου.

Προς το παρόν είναι φυσικό στην Αυστρία — όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση — το επίκεντρο να εξακολουθεί να είναι η τρέχουσα εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία υπήρξε σε μεγάλη κλίμακα μόνο από το Πάσχα, και τώρα είναι σημαντικό να μπορέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού να έχει τουλάχιστον τον πρώτο μερικό εμβολιασμό μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Αυτό είναι καθοριστικό για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και ειδικότερα για την Αυστρία κεντρική σημασία έχει η αναβίωση του τουρισμού το καλοκαίρι και σε αυτό αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίσει το “ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό”, λεπτομέρειες του οποίου παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν και την υπουργό Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, ενώ οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται από το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανέφερε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πηγή: thepresident.gr